Traffik Theater | Actualité | Musek Erzielt | Archives | Liens | Contact

LA MAISON MUSICALE


Un concert théâtral de musiques improvisées.La Maison Musicale   La pièce
Images
Distribution
Fiche technique
Dates
Presse


La pièce

"Composer sa propre musique, en dansant entre la cuisine et la salle de bain?
C'est possible, dans la Maison Musicale!
"

Dessiné sur le sol, le plan d'une maison. On peut s'y promener d'une pièce à l'autre. Chaque pièce est associée à un élément musical spécifique : rythme, timbre, mode de jeu, ...
Les musiciens, assis autour de la maison, traduisent en musique le parcours des habitants. Une musique surprenante naît de leurs déplacements. Dans le monde un peu décalé de la Maison Musicale, les objets du quotidien se transforment en instruments de musique. Un sèche-cheveux, un mixeur et d'autres ustensiles se mettent à dialoguer avec les instruments classiques.

Lors de la représentation, les enfants seront invités à participer au jeu. En marchant d'une pièce à l'autre, ils pourront créer leur propre composition. La Maison Musicale est conçue comme un grand jeu de société grâce auquel les enfants à partir de 9 ans pourront se familiariser avec l'univers sonore de la musique contemporaine.

Avec l'aide de l'Académie de musique de Berchem-Sainte-Agathe et de la Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Images

  la Maison musicale  
la Maison musicale
  la Maison musicale      
                 
 
la Maison musicale
 
la Maison musicale
  la Maison musicale   la Maison musicale  
                 
 
la Maison musicale
 
la Maison musicale
 
la Maison musicale
     
  3 photos : Bram Penninckx
www.brampenninckx.be
             Distribution

Voix : Anja Kowalski
Percussion : Norbert Pflanzer (>> lire le CV)
Violoncelle : Michel Boulanger (>> lire le CV) / Corentin Dellicour
Alto : Manuela Bucher
Clarinette : Paula Defresne
Piano : Chantal Levie (>> lire le CV)
Trombone : Christophe Morisset
Danse : Annick Pütz (>> lire le CV)
Mise en scène et décor : Christophe Morisset
Concept et coordination : Michel Boulanger
Chapeaux : Nicole Vandevelde
Conseil : Daniel Tanson (>> lire le CV)

Production : vzw E411 et Chantier Mobile asbl
Coproducteurs : Philharmonie Luxemburg, Kunstenhuis Pantalone et GC Ten Weyngaert


Technique

Contact : Jef Loots, +32-485/372980, j e f l o o t s @ p a n t a l o n e . b e


Dates

Vendredi 15 janvier 2010, 08h45, 10h30
Samedi 16 janvier 2010, 15h00

23 mai 2007, 15h00 - GC Den Horinck, Zellik - +32-2/4651605
20 mai 2007, 15h00 - GC Ten Weyngaert, Bruxelles - http://tenweyngaert.vgc.be/ +32-2/3409580
13 mai 2007, 15h30 - Recyclart, Bruxelles - www.recyclart.be +32-2/5025734
30 avril 2007, 08h45, 10h15 - Philharmonie, Luxemburg - www.philharmonie.lu
29 avril 2007, 15h00 - Philharmonie, Luxemburg - www.philharmonie.lu
Presse

Brussel deze week, 10.05.07

Brussel - Hedendaagse klassieke muziek voor kinderen, dat slaat als een tang op een varken. Maar dat is dan wel buiten het inventieve Traffik Theater gerekend. Met hun productie Het muzikale huis brengen ze een visueel improvisatieconcert voor iedereen vanaf 9 jaar.

Wanneer ik binnenval op de repetitie zijn de muzikanten net volop een doorloop aan het bespreken. Meteen valt de aanstekelijke taalmix op. Frans, Nederlands, Duits... Onze drie landstalen klinken door en naast elkaar alsof het de meest vanzelfsprekende zaak is. Puur Belgisch dus, of Brussels zo u wil, dit jonge gezelschap, dat voor de gelegenheid is samengesteld uit een aantal klassiek geschoolde muzikanten, een jazzzangeres en een danseres. Het muzikale huis is hun derde productie, of in hun eigen woorden: een 'theatraal concert'.

Het decor is sober en suggereert het grondplan van een huis: de badkamer bestaat uit een douchebak, de studeerkamer uit een rijtje boeken en een typemachine, de slaapkamer is een laken dat een cirkel vormt. Hier en daar staan er wat lage stoeltjes, en lampen. Lambriseringen en op de grond aangebrachte tape markeren de verschillende vertrekken. Dit huis maakt muziek, of liever, de danseres die de kamers verkent is een soort dirigent: als ze in de keuken komt, klinkt de muziek staccato, in de badkamer glissando, in de studeerkamer lijkt het een combinatie van aangeblazen klanken en parlando. En op het toilet laten de muzikanten zich volledig gaan en wordt het – jawel – een kakofonie van jewelste.

"We willen met deze voorstelling vooral het plezier van het samen musiceren centraal stellen; en ook aantonen dat je op basis van enkele eenvoudige afspraken in feite heel creatief kunt omspringen met muziek," zegt initiatiefnemer en cellist Michel Boulanger. "Ik geef les op een academie en daar valt het mij op hoe snel jonge mensen zowel dat plezier als die creativiteit verliezen, heel erg jammer vind ik dat. Ik heb er geen pasklare oplossing voor, maar met deze voorstelling laten we hopelijk wel zien dat hedendaagse klassieke muziek niet saai of moeilijk hoeft te zijn, of enkel een kwestie is van techniek en noten. We brengen het eigenlijk als een kinderspel."

Voeten vegen!
De muzikanten staan aanvankelijk rond het grondplan opgesteld om van daaruit te musiceren. Na een tijdje gaan ze op bezoek bij de danseres. Als ze hun voeten vegen op de deurmat stopt de muziek bruusk; verrassend om dan te horen dat zelfs een deurmat een heel eigen geluid maakt. En dat geldt voor meerdere gebruiksvoorwerpen die in het huis te vinden zijn: de zangeres tokkelt een bezwerend ritme op een oude typemachine, de percussionist leeft zich uit op de douchebak, en improviseert een melodie op een aantal keukenglazen... Het zijn doodeenvoudige ingrepen die in combinatie met de akoestische instrumenten soms voor wonderlijke klanken zorgen.

Boulanger: "95 procent van de muziek is pure improvisatie, geen enkel concert zal dus identiek hetzelfde zijn. De grote uitdaging is om heel goed naar elkaar te luisteren en zo on the spot samen te componeren, te blijven zoeken naar ongewone combinaties, nu eens atonaal, dan weer melodisch. Na de voorstelling zullen we ook een workshop geven voor kinderen waarin ze aan den lijve ondervinden wat het betekent om al wandelend door een huis een minicompositie te doen ontstaan." Als ik de repetitieruimte verlaat, zijn de acterende musici nog volop aan het experimenteren. De danseres speelt een hinkelspel op een tapijt dat dienstdoet als notenbalk, wat aan de trombone fragiele, zoekende klanken ontlokt. De concentratie is groot, spannend om te zien, mooi om te horen.

Patrick Jordens     
Réalisé avec le soutien de la Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofstedelijk Gewest.    


TRAFFIK THÉÂTRE est subsidié par la Commission communautaire flamande.
Pantalone est subsidié par la Communauté flamande département Musique, Lettres et Arts de scène, par la Communauté flamande Coordination Bruxelles, et par l'échevinage de la Ville de Bruxelles.